banner

Ακατασχετολογία Vol. 2

Ακατασχετολογία Vol. 2

Ακατασχετολογία Vol. 2

Έχω μασήσει τόσο χρόνο μέσα μου, χρόνο που κατασπάραξα, τον έκανα κομμάτια με κυνόδοντες και δόντια πλατιά που τίποτα δεν του έμεινε. Του χρόνου. Δεν έμεινε τίποτα στο χρόνο εκείνο για να σκεφτεί και να μου δώσει υποτακτικές και ευκτικές σε “να” και “μακάρι να”. 

Έζησα τόσο πολύ μέσα σε ευθείες γραμμές που έπαψαν να υπάρχουν στο τώρα και μου έχτισαν σπίτια στο τότε. Ξέχασα πώς είναι να ζεις σε χρόνους παροντικούς και διέγραψα τελικά του μέλλοντες. 

Κενά διαστήματα

Υπάρχει ένα τόσο μεγάλο άυλο κενό ανάμεσα σε εκείνα που βαφτίζουμε “χρόνους”. Ψάξαμε να τους θέσουμε όρια, φροντίδες και κρέμες καταπραϋντικές, ανασταλτικές, αναζωογονητικές -όχι στις ρυτίδες έκφρασης, όχι στις σχισμές που μαρτυρούν ηλικίες, όχι στις εκφράσεις που προδίδουν πόνους στην πλάτη, στην καρδιά, στο νου. 

Παλεύουμε τόσο γουορχολικά οι άνθρωποι να βρούμε στιγμές μιντιακές, να υπάρξουμε μέσα από αυτές, να γίνουμε τρισδιάστατοι με χρώματα νέον, να χτίσουμε χρόνο και φήμη έστω για λίγο μόνο. Για τόσο λίγο, που θα ‘ναι αρκετό για να σφραγίσει ένα νόημα ζωής που δεν ήταν τελικά δικό μας. Φέρουμε ευθύνες και αλλοπαρμένα όνειρα που μας χρεώθηκαν. Φέρουμε στίγματα συμπόνιας ή αλαζονίας άλλων χρόνων, άλλων υποστάσεων πραγματικών, που δε θωρούμε πως δικές μας δεν είναι διόλου. 

Αν τολμούσαμε να δούμε τη ζωή μας απ’ έξω, έξω από το σώμα, τις σκέψεις, τις ηθικές και δυναμικές διαστάσεις που μας καθορίζουν, θα βλέπαμε θαρρώ, έναν άνθρωπο άλλο. Έναν άνθρωπο που έχει φορέσει τα χαρακτηριστικά όλων των άλλων ανθρώπων που βάλθηκαν να κάνουν προβολές επάνω του. 

Δεν είσαι αυτό που νομίζεις

Δεν είσαι αυτό που νομίζεις. Δεν είσαι αυτό που νομίζουν οι άλλοι. Δεν είσαι μήτε αυτό που νομίζεις ότι νομίζουν οι άλλοι. Είσαι μια μικρή στιγμή, ένα τώρα, ένα δεύτερο της κάθε στιγμής. 

Δεν υπάρχουν διδαχές εδώ. Δεν υπάρχουν τρόποι να …(αλίμονο). Δεν είμαστε μενού σε μπουφέδες οι άνθρωποι, δεν είμαστε λίστες γάμου, δεν είμαστε τα “θα θελα να” των γονιών μας, δεν είμαστε τα “θελω να” των φίλων , των γνωστών μας. Είμαστε μια μονάχα στιγμή. Εκείνη ακριβώς που ζούμε τώρα. Και ξανά τώρα. Τώρα. 

Πίστη

Έχω τη βαθιά πίστη πως θα πάψουμε μια μέρα να στριφογυρίζουμε στα κρεβάτια μας σαν κρέατα ωμά σε ψησταριές γειτόνων. Έχω τη βαθιά πίστη πως θα πάψουμε να φυσάμε καπνούς σε έρωτες που αφήσαμε σε έναν ακαθόριστο χρόνο γιατί κάναμε εικασίες και προβλέψαμε μέλλοντες. Έχω τη βαθιά πίστη πως μια μέρα θα καθίσουμε μαζί σε καρέκλες μισοφαγωμένες, κακώς φτιαγμένες που θα ενοχλούν τους μηρούς και θα ξύνουν τα παντελόνια. Μα καθόλου αυτό δε θα μας νοιάζει. 

Μπροστά σε τραπέζια κοινά που δε θα θυμίζουν τίποτα. Θα μαρτυρούν το τώρα, τη μοναδική εκείνη στιγμή που εγώ θα πίνω κόκα κόλα και εσύ τσίπουρα με υποψία γλυκάνισου. Μα καθόλου δε θα σε νοιάζει. Δε θα νοιάζει ούτε και μένα γιατί εκείνη η στιγμή δε θα θυμίζει τίποτα. Θα είσαι εσύ. Τόσο γυμνός από παρελθόντα, τόσο ανένοχος από ευχές του μέλλοντος. Θα είμαι κι εγώ το ίδιο. 

Δε θα υπάρχει χρόνος, διαστήματα, κενά, φόβοι, ευχές, παραπτώματα. Έχω τη βαθιά πίστη πως κάποια μέρα θα αφήσουμε τις αλλαγές να γίνονται μοιραία, θα πάψουμε να διδάσκουμε σε χρόνους που δεν υπάρχουν, θα μάθουμε πως το πολύ μαζί, καθόλου δε σκοτώνει. Ρομαντική; Ναι. Ρεαλίστρια; Συνάμα. 

Κάποιος σημαντικός άλλος της ζωής μου, μου έμαθε πρόσφατα τι σημαίνει συνευθύνη. “Μαζί χορεύουμε οι άνθρωποι, μαζί κάνουμε έρωτα, μαζί πολεμάμε. Είτε ευτυχώς. Είτε δυστυχώς.”

Θα τα καταφέρουμε σας λέω.

Μ.

 

Marilena Mpoumpari

Αγαπώ τις πάστες δίχως γλάσο, τα τζιν παντελόνια, τους εσωτερικής καύσεως ανθρώπους. Θα με βρεις να ανασαίνω ταχύρρυθμα μα σιωπηλά πάνω σε λογοτεχνία αμερικανών διηγηματογράφων. Αγαπώ τον Κάρβερ περισσότερο από τον ίδιο μου τον εαυτό και έχω φυσικά μια αυτοεκτίμηση ρημαγμένη. Είμαι εδώ, περήφανο πια μέλος του tedxlarissa, για τους οβερθίνκερς, για εκείνους που τα παρατάν, για εκείνους που κάνουν λάθη. Ανελλιπώς.

Related Episodes

  1. […] φορά λοιπόν, αποφάσισα να κάνω μια καταγραφή των σκέψεων μου παρά να γράψω ένα στημένο και πολύ […]

    Reply

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *