banner

Ρωσικά σταυρόλεξα 

Ρωσικά σταυρόλεξα 

Ρωσικά σταυρόλεξα 

Σου έχει συμβεί ποτέ να νιώθεις ότι ξαναγνωρίζεις τους “ίδιους” ανθρώπους στη ζωή σου ή καλύτερα τις ίδιες προσωπικότητες; Για παράδειγμα, ένας νέος άνθρωπος να σου θυμίζει πάρα πολύ έναν που ήδη ξέρεις και σαν να περιμένεις πάνω-κάτω τα ίδια ή να σε πιάνει ένα κράτημα ή να του ανοίγεσαι πολύ εύκολα σαν να τον γνωρίζεις από πάντα;

Προσωπικά, αισθάνομαι πως αρκετές φορές συναντάω προσωπικότητες που μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά μεταξύ τους. Μία νέα συνάδελφος που μου θυμίζει μια παλιά φίλη, ένα άτομο στο γυμναστήριο που νιώθω σαν να μιλάω στον αδελφό μου, ένας εργοδότης που το ταμπεραμέντο του μου φέρνει στο νου έναν συγγενή και πάει λέγοντας.

Δεν ξέρω αν ισχύει η φήμη πως κάπου μετά τα πρώτα -άντα αρχίζεις και ξανασυναντάς τους ίδιους χαρακτήρες ή αν το δημοφιλές test των 16 τύπων προσωπικότητας δικαιολογεί αυτή την “ανακύκλωση”. Πολλές φορές το ίδιο μας το μυαλό μπορεί να μας ξεγελάει και να βγάζουμε γρήγορα και πιθανώς εσφαλμένα συμπεράσματα, για αυτό θα ήταν καλή ιδέα να παίρνουμε το χρόνο μας πριν αποφασίσουμε αν μας ταιριάζει ένας άνθρωπος και μέχρι πού θα τον βάλουμε στη ζωή μας.

Αναφορικά με τα προηγούμενα ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι: Σε λέξεις που λείπουν γράμματα ή αντί για γράμματα έχουν αριθμούς, ο εγκέφαλος μας κάνει νόημα. Διαβάζουμε κανονικά, γιατί ήδη γνωρίζουμε τη λέξη, παρόλο που μας λείπουν δεδομένα. 

Όμως, κατά τη μετάβαση στο επίπεδο των ανθρώπινων σχέσεων τα πράγματα αλλάζουν. Δεν είναι μία λέξη που τη διαβάζεις μία και έξω και ξεμπέρδεψες. Δεν γίνεται να βγάλεις συμπέρασμα με την πρώτη ανάγνωση. Μου έχουν συμβεί και οι δύο περιπτώσεις. Μου έχει τύχει να γνωρίσω ανθρώπους και να πω: με αυτόν δεν θα μπορούσα να συναναστραφω ποτέ, ταυτόχρονα το ίδιο να πει κι ο άλλος, και εν τελει να έχουμε δημιουργήσει μία αρμονική σχέση. Όπως επίσης, μου έχει συμβεί να ανοιχτώ πολύ γρήγορα σε άτομα που στην ουσία δεν γνώριζα και να απογοητευτώ διότι νόμιζα ότι τους είχα καταλάβει εξ αρχής.

Όσο παρόμοιοι και αν φαινόμαστε, ο καθένας είναι μοναδικός και συνήθως η λεπτομέρεια είναι που κάνει τη διαφορά και ο χρόνος που πάντα δείχνει. Πριν προλάβουμε να βγάλουμε συμπέρασμα και γίνουμε μεροληπτικοί, ας κάνουμε μία παύση. Ας είμαστε λίγο υπομονετικοί για να δούμε ποιός είναι αυτός ο νέος άνθρωπος απέναντι μας. Μπορεί να μας κερδίσει, μπορεί κι όχι. Μπορεί να ταιριάζουμε σε πολλά και σε πολλά να διαφέρουμε. Και είναι οκ. 

Μία λέξη μπορεί να ταιριάζει σε πολλές προτάσεις. Και οι προτάσεις σε πολλές ιστορίες. Όμως τίποτα δεν είναι ίδιο όταν “παντρεύονται”.

Τελικά, ίσως σε κάθε περίπτωση που βγάλαμε λανθασμένο συμπέρασμα, να μην έφταιγε η “πρόταση”. Ίσως η ερμηνεία μας να ήταν χρωματισμένη και διαποτισμένη από προηγούμενα συναισθήματα και ίσως ασυνείδητα να θέλαμε να πιστέψουμε αυτή την ερμηνεία. Ίσως τα γράμματα που έλειπαν να έκαναν τη διαφορά. Και την πρόταση που θα δημιουργούνταν, να μη τη μάθαμε ποτέ. Και την ιστορία που θα εκτυλίσσοταν επίσης. 

Ας δώσουμε χρόνο.

Φωτογραφία από Ludomił Sawicki στο Unsplash

Maria Tatsiou

Γεια σας, είμαι η Μαρία και μου αρέσει πολύ να γράφω. Συμμετέχω και εγώ στο θεσμό του TEDxLarissa γράφοντας τα κείμενα που συνοδεύουν τα InterYou αλλά και κάποια άρθρα που ανεβαίνουν στο blog μας. Θα χαρώ πολύ να διαβάσω σχόλια σας <3

Related Episodes

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *