banner

Χρονομηχανή

Χρονομηχανή

Χρονομηχανή

Ας μπούμε σε μια χρονομηχανή κι ας κάνουμε ένα μικρό ταξίδι…σε αυτόν τον προορισμό δεν θα χρειαστεί να πάρεις πολλά πράγματα μαζί σου παρά μόνο τις σκέψεις και κάποιες όμορφες  αναμνήσεις σου. Το κόστος του; θα φανεί..ανάλογα με την αξία που θα του δώσεις εσύ Μα που θα πάμε; Νιώθω να με ρωτάς με τα μάτια σου που με κοιτάνε με μια ανήσυχη απορία. 

Θα κάνουμε μια αναδρομή πίσω στο χρόνο με τη χρονομηχανή. Την πρώτη στάση είσαι παιδί και γελάς με την ψυχή σου σαν να μην υπάρχει αύριο,  ανακαλύπτεις σιγά- σιγά τον κόσμο γύρω σου και τα μάτια σου ακτινοβολούν από τον ενθουσιασμό που νιώθεις. Δεν διαχωρίζεις ακόμα,  κανέναν και τους αγαπάς όλους ανεξαιρέτως..και ας μην ξέρεις τι σημαίνει αγάπη στην κυριολεξία. 

Η δεύτερη στάση είναι λίγα χρόνια αργότερα. Τώρα είσαι έφηβος, επαναστάτης και θέλεις να αλλάξεις με κάθε τρόπο τον κόσμο προς το καλύτερο, χωρίς να σε νοιάζουν οι συνέπειες. Βιώνεις τα συναισθήματά σου στο έπακρο και το σώμα σου φλέγεται  από επιθυμία για  ζωή και περιπέτεια.

Και τώρα που αναπόλησες και ένα μελαγχολικό χαμόγελο  ή ακόμη και ένα δάκρυ μπορεί να  εμφανίστηκαν στο πρόσωπο σου, ας γυρίσουμε ομαλά στο σήμερα , όσο ομαλή βέβαια μπορεί να γίνει η επιστροφή, γιατί  η εξέλιξη κατά πάσα πιθανότητα  θα σε τρομάξει .

Το γνωρίζω, η σύγχρονη πραγματικότητα εξελίσσεται με τόσο ακραία γρήγορους ρυθμούς που σε συνεπαίρνει και χωρίς να το καταλάβεις γίνεσαι έρμαιό της. Μπαίνεις στον αυτόματο πιλότο και η ζωή κυλάει σαν το γάργαρο νερό και ‘’εξατμίζεται’’ μέρα με τη μέρα. Αναρωτήσου ,λοιπόν,  ποσό καιρό έχεις να αγγίξεις τους ανθρώπους που έχεις δίπλα σου και λες πως είναι σημαντικοί για εσένα, και όταν λέω να αγγίξεις αναφέρομαι στην νοητή διάσταση της έννοιας αγγίζω. Πότε ήρθες τελευταία φορά σε επαφή με τη φύση, τα ζώα και θαύμασες το δέος και την αρμονία τους; Και το σημαντικότερο πότε ήταν η τελευταία φορά που ανασκόπησες το μέσα σου και τις ανάγκες που έχεις;


Έχουμε δυστυχώς  αποξενωθεί από ότι κάποτε μας γέμιζε ζωή και μας έκανε ναι νιώθουμε ευημερία. Φτάνουμε σε μια κομβική φάση της ζωής μας που αναπολούμε το παρελθόνκαι αναρωτιόμαστε που να πήγε αυτός ο μπαγάσας μπόμπιρας, που γελούσε με την ψυχή του και αυτός ο επαναστάτης έφηβος με την αστείρευτη δίψα για ζωή.

Να σου πω ένα μυστικό; Δεν πήγαν πουθενά…βρίσκονται ακόμη μέσα μας, απλά οι άμυνες της αυτοσυντήρησής μας απέναντι στην πιθανότητα να πληγωθούμε, τους έχουν  υπνωτίσει.

Εκμεταλλεύσου τη χρονομηχανή

Ας τους ξυπνήσουμε λοιπόν, ας αποσυνδεθούμε για λίγο από την εξαντλητική μας πραγματικότητα και ας κάνουμε ένα διάλειμμα. Ας πάρουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο να πάμε μια βόλτα, ας κοιτάξουμε τα ζώα στα μάτια, ας νιώσουμε την μαγεία της φύσης. Ας γελάσουμε με την ψυχή μας, ας παίξουμε, ας ονειρευτούμε. Ας ζήσουμε χωρίς απλά να  υπάρχουμε.

Κάποτε ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο μου είχε πει, ότι  όλα μπορείς να τα δεις αρκεί να ξέρεις που να κοιτάξεις. Τότε μου είχε φανεί αστείο μπορώ να πω, όμως λίγο καιρό αργότερα το ένιωσα. Ο καθένας μας αντιμετωπίζει και  διαχειρίζεται τις καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο όμως πάντα η αλήθεια μας θα βρίσκεται μέσα μας. Εκεί πρέπει να κοιτάξουμε για να γυρίσουμε ομαλά πίσω στον πραγματικό μας εαυτό.

Φωτογραφία Hans Eiskonen από Unsplash

Marina Sdraka

Μέλος του TEDxLarissa ως speaker manager. Οι αδυναμίες της είναι η φύση, ο χορός, τα ταξίδια, το φαγητό και φυσικά ο σκύλος της. Θεωρεί την επαφή και την επικοινωνία με τους ανθρώπους κάτι μοναδικό και τον αυθορμητισμό απαραίτητο. Πιστεύει πως όλα όσα ψάχνουμε βρίσκονται μέσα μας και πρέπει να προσπαθούμε ώστε να μην χάσουμε τον ρομαντισμό και την παιδικότητα μας.

Related Episodes

  1. […] πρόληψη του οργανισμού μας είναι μια ένδειξη της ατομικής […]

    Reply

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *